FAQ

Welke opleidingen moet ik volgen om dierenfysiotherapeut te worden?

 • Vooropleiding: HAVO, VWO of een afgeronde MBO opleiding.
 • HBO opleiding Fysiotherapie. Deze opleiding wordt op diverse plaatsen in Nederland gegeven. Soms wordt er bij deze opleiding gebruik gemaakt van een lotingssysteem.
 • Twee jaar werkervaring in de humane fysiotherapie na het behalen van het diploma.
 • Post-HBO opleiding dierfysiotherapie te Barneveld. Dit is een deeltijdopleiding, die goed te combineren is met werk. Zie voor meer info www.cursuscentrum.nl.
 • Wil je meer weten over het vak? Download dan onderaan deze pagina de brochure 'Dierfysiotherapie, het vak.'

Ik zou graag een dag of meerdere dagen stage lopen bij u, kan dat?

 • Gisella is stagebegeleidster voor studenten van de opleiding dierfysiotherapie. Deze studenten neemt ze enkele dagen mee naar haar klanten. Dit vergt echter wel veel planning.
 • Het is om praktische redenen niet mogelijk voor scholieren of studenten van een andere opleiding om mee te gaan naar diverse klanten en adressen. Wel biedt Gisella de volgende mogelijkheid voor middelbare scholieren en studenten : Zoek bij jou op stal of de vereniging een aantal mensen die hun paarden op locatie willen laten onderzoeken of behandelen. Uiteraard zijn daar voor de eigenaren wel kosten aan verbonden. Jij mag tijdens die onderzoeken en behandelingen meekijken en alles vragen wat je wilt weten. Door zelf de organisatie op je te nemen laat je meteen zien dat je uit het juiste hout gesneden bent en dat je gemotiveerd bent.

Wat zijn de verschillen tussen een dierenfysiotherapeut, een osteopaat , een manueel therapeut of chiropractor en een sportmasseur voor paarden?

 • Een dierenfysiotherapeut houdt zich met name bezig met het bewegingsapparaat. Dit zijn spieren, gewrichten, pezen, banden en het zenuwstelsel. Ook de hals en rug en dus de wervelkolom vallen hieronder. Een dierenfysiotherapeut past behalve massage ook mobiliserende technieken toe. Een dierenfysiotherapeut gebruikt hiervoor haar handen. Doorgaans wordt hierbij geen geluid waargenomen (kraken).Dit heeft te maken met de gebruikte technieken, die geluidloos maar zeer effectief zijn. De beweeglijkheid van de gewrichten wordt doorgaans beduidend? verbeterd. Naast de behandeltechnieken is de dierenfysiotherepeut een specialist op het gebied van training en revalidatie en kan u hierbij begeleiden. Dierfysiotherapie valt onder de reguliere geneeswijzen. Dierenfysiotherapeut is een erkende, beschermde titel, die alleen gevoerd mag worden door hen die de vierjarige HBO opleiding tot humaan fysiotherapeut en de 2 jarige post-HBO opleiding tot dierenfysiotherapeut hebben gevolgd.
 • Een osteopaat richt zich evenals de dierenfysiotherapeut op de gewrichten, waaronder de wervelkolom. Een osteopaat gebruikt bij de behandeling ook zijn of haar handen en maakt eveneens gebruik van mobiliserende technieken voor de gewrichten. Deze technieken verschillen enigszins van de technieken van een dierenfysiotherapeut. Daarnaast behandelt een osteopaat organen en legt verbanden tussen het functioneren van organen en ledematen. Osteopathie valt onder de alternatieve geneeswijzen en is geen beschermde titel. Niet iedereen,die zich osteopaat noemt heeft dus een opleding gevolgd.De opleiding osteopathie bij ICREO duurt drie jaar is toegankelijk voor (para)medici en (para)veterinairen met minimaal HBO achtergrond.
 • Een manueel therapeut of chiropractor houdt zich met name bezig met het functioneren van gewrichten. Ze gebruiken technieken waarbij vaak een kenmerkend krakend of knappend geluid te horen is om de gewrichten, waaronder de wervelkolom, te mobiliseren. Doorgaans gebeurt dit met de handen, een enkeling maakt gebruik van rubber hamers. Chiropraxie valt onder de alternatieve geneeswijzen en is geen beschermde titel. Dierfysiotherapeuten en dierenartsen die de FES opleiding hebben gevolgd noemen zich Equine chiropracter.
 • Een sportmasseur voor paarden richt zich op de spieren van een paard. Sportmassage voor het paard kan een zeer positieve invloed hebben op het presteren,herstel en welbevinden van een paard. Een sportmasseur stelt echter geen diagnoses en sportmassage is geen vervanger voor diergeneeskundige zorg of fysiotherapeutische behandeling/onderzoek.
  Sportmasseur voor paarden is geen erkend beroep. De kwaliteit van de sportmasseur hangt af van het feit of hij/zij een opleiding heeft gevolgd, van de kwaliteit van die instelling en de ervaring en inzet van de masseur. De eisen en tijdsduur van de verschillende aanbieders van opleidingen verschillen sterk. Doorgaans duurt de opleiding tot sportmasseur bij paarden maximaal een jaar.
 • Hoeveel kost een onderzoek of een behandeling?
 • Neem hiervoor contact op via bijvoorbeeld het contactformulier. Als u vermeldt hoeveel paarden bekeken moeten worden en waar deze staan, kan Gisella u vertellen wat de kosten zullen zijn. U ontvangt hierover een email van haar.

Documenten: