Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/customer/www/paardenfysiotherapeut.nl/public_html/include.php on line 199
Paardenfysiotherapeut.nl - Behandeling

Behandeling

Bij een paard worden zowel curatieve als preventieve behandelingen uitgevoerd. Een curatieve behandeling is gericht op de genezing van een geconstateerd probleem, een preventieve behandeling is erop gericht om problemen te voorkomen. Indien na het onderzoek wordt besloten om het paard te behandelen, wordt een behandelplan opgesteld. Dit gebeurt in overleg met de ruiter of eigenaar.

Een dierenfysiotherapeut heeft een aantal middelen ter beschikking voor de behandeling van een paard:

  • Bewegingstherapie: ter vermindering van de stijfheid van gewrichten en spieren en ter verbetering van spierkracht en stabiliteit.
    • Bij passieve bewegingstherapie voert de dierenfysiotherapeut bewegingen uit bij het paard. Het passief mobiliseren ('losmaken') van de rug is een voorbeeld hiervan. De geblokkeerde wervels worden hierbij middels kleine bewegingen en lichte druk gemobiliseerd. Binnen andere vakgebieden worden dergelijke technieken vaak aangeduid als 'manipulaties' (wat staat voor mobiliseren met de handen) of 'kraken' (vaak zo genoemd door het soms krakende of knappende geluid dat soms wordt waargenomen bij deze technieken). Voor het mobiliseren gebruikt de dierenfysiotherapeut haar handen. Ook stretchen is een vorm van passieve bewegingstherapie.
    • Bij actieve bewegingstherapie beweegt het paard zelf. Stappen aan de hand, werken aan de longeerlijn of werken onder het zadel zijn voorbeelden hiervan. Daarnaast heeft de dierenfysiotherapeut een heel scala aan oefeningen die zijn uit te voeren in de stal of behandelruimte.
  • Massage: het doel hiervan is het verbeteren van de circulatie, het normaliseren van de spierspanning en het verminderen van de eventuele zwelling. Paarden vinden dit doorgaans erg prettig. Nerveuze of angstige paarden laten na een ontspannende massage de overige behandeltechnieken doorgaans ook beter toe.
  • Fysiotechnische applicaties: ultrageluidtherapie, warmtetherapie, koudetherapie, lasertherapie, elektrotherapie en magneetveldtherapie. Gisella heeft de beschikking over een ultrageluid en elektrotherapie apparaat. Ultrageluidtherapie en koudetherapie zijn de meest toegepaste applicaties uit dit rijtje en worden veelal bij peesletsels toegepast.
  • Adviezen: een van de belangrijkste taken van de dierenfysiotherapeut is het geven van adviezen om het herstel te bevorderen en herhaling van de klachten te voorkomen. De adviezen kunnen onder andere betrekking hebben op de training, de voeding, de bodem waar op getraind wordt, het stalmanagement en de rijtechniek.

Gemiddeld zijn 3-4 behandelingen voldoende. De ruiter of eigenaar speelt een belangrijke rol in het herstelproces. Het streven is om niet alleen de bestaande problemen op te lossen, maar ook om deze in de toekomst te voorkomen.

De dierfysiotherapeutische behandeling kan plaatsvinden bij Gisella Bartels op stal in Prinsenbeek, op de Bacule te Lage Zwaluwe, op dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal of aan huis (vraag naar de voorwaarden). Op de genoemde locaties zijn meerdere faciliteiten voorhanden.